face.jpg
Zde můžete umístit informace o autorovi stránek
Naše nabídka zahrnuje
nože VICTORINOX ,WENGER, nože GIESSER , nože KAI , nože KDS , nože MIKOV , nože WUSTHOF , nože DEGLON , nůžky a manikurní soupravy , potřeby pro kuchaře a řezníky , žiletkové holící strojky MERKUR Solingen , břitvy DOVO solingen , žehličky na vlasy a kulmofény MOSER a WAHL , holící strojky elektrické MOSER a WAHL , strojky na zvířecí srst WAHL , šunkovary,
zabijacka_motiv.jpg
Přihlašte se k odběru novinek na stránkách
Opište prosím kontrolní kód "2550"
Nebo použijte RSS kanál
Mýtus zvaný - Keramické nože
citace z časopisu ČILLICHILLI společnusti VODAFONE, se kterou se maximálně ztotožňujeme!!!!

„Někteří znalci tvrdí, že ve chvíli, kdy do jakékoliv zeleniny či ovoce zakrojíte kovovým nožem, vznikne poměrně silný elektrický článek. Vyprodukovaná elektřina pak prostoupí celou dužinou a nastartuje rozklad enzymů a vitaminů. A to údajně mnohem intenzivněji než vroucí voda. Zelenina a ovoce nakrájené kovovým nástrojem tak přicházejí téměř okamžitě o velkou část cenných vitaminů a enzymů."

Opomeňme fakt, že jakékoliv tvrzení začínající slovy „někteří znalci tvrdí" je stoprocentní hovadina. Pak zažeňme legrační představu nešťastného kuchaře, popraveného mohutným výbojem elektřiny pocházejícím z citronu a kovové kudly. A nakonec otevřme učebnici přírodopisu pro základní školy. Tam se dozvíme, že abychom například z citronu vyždímali elektrický proud, musíme do něj zapíchnout a propojit DVĚ elektrody, pokud možno ze dvou různých kovů. Keramické nože jsou tedy patrně určeny lidem, kteří běžně krájejí ovoce měděným nožem na zinkovém prkénku. A i v tom případě by chudáci vitamini dostávali šoky v řádech jednotek milivoltů, které by na jejich obsah neměly pražádný vliv, rozhodně ne v porovnání s jejich ostatními nepřáteli. Jestli vás to zajímá, tak nejvíc ničí vitaminy světlo, kyslík a teplo. Jestli vám tedy jde o jejich zachování, kupte si namísto keramického nože pořádnou vzduchotěsnou ledničku. V ní můžete vesele krájet, čím se vám jen zlíbí (pokud za sebou nezapomenete zhasnout).
Hnědnutí
„Ovoce a zelenina po krájení keramickou čepelí nezhnědne."


Jestli to chcete vyzkoušet, tak nám dejte vědět, jak to dopadlo. Klidně se ale vsadíme, že rozkrojené jablko vám do rána zhnědne, ať ho rozpářete keramikou, nožem, nebo vlastními tesáky. I záhadu hnědnoucího ovoce nám pomůže rozluštit učebnice přírodopisu. V „Databance přírodovědných pokusů pro 1. stupeň základní školy" se dozvíme, že „rozkrojené jablíčko mění barvu proto, že na něj působí kyslík ze vzduchu - odborně se tomu říká, že dochází k oxidaci enzymů přítomných v jablku, a to se projevuje barevnou změnou = zhnědnutím". O zhoubném působení oceli se tu nikde nedočtete a o hnědnutíodpudivé keramice také ne. Jestli přírodopisu věříte méně než teleshoppingu, máme pro vás kontrolní otázku. Proč jablíčko zhnědne, když ho ukousnete? A nesnažte se nám namluvit, že je to tím, že máme ocelové zuby.

Odolnost proti skvrnám, rzi, chuti a zápachu
„Keramické čepele jsou odolné proti skvrnám, rzi a na rozdíl od ocelových nožů nezanechávajív potravinách kovové mikročástice, pach ani pachuť ocele."

Na tvrzení, že ocelové nože nechávají v krájených potravinách jakési nechutné „mikročástice" a potraviny po nich páchnou, je i přírodopis krátký. Jestli máte někdo doma skrvnité a rezavé nože, po kterých vám smrdí jídlo, tak uděláte nejlépe, když si namísto keramického nože za pět tisíc najmete za pětikilo paní na úklid. Uvidíte, že po zápachu nebude vidu ani čuchu.

Nepřilnavá, stále ostrá čepel
Nepřilnavost a stálá ostrost jsou nakonec jediné výhody keramických nožů, co nám zbývají. A ani ty nejsou stoprocentně pravdivé. Brousit se musí všechny nože a potřeba broušení závisí na tom, z jak odolného materiálu jsou vyrobené. Na Rockwellově stupnici tvrdosti dosahují keramické nože hodnot 60-66 HRC, ovšem kvalitní ocelové nože na tom nejsou o nic hůře (56-62 HRC). I kdyby keramické ostří opravdu vydrželo desetkrát déle než ocelové, jak tvrdí jejich prodejci, je docela opruz, že si při jeho obnově nepomůžete brouskem ani ocílkou. Musíte kudlu pěkně zabalit a poslat ji na obtáhnutí výrobci. A mezitím krájet ocelákem.


A teď ty nevýhody
Hlavní nevýhoda keramických čepelí se skrývá v tom, že za svou ostrost vděčí vysoké tvrdosti materiálu, která ale jde ruku v ruce s jeho křehkostí. Keramický zázrak nemůžete mýt v myčce (mohl by si oklepat ostří), nesmí vám spadnout na zem (urazíte mu špičku) a není vhodný na krájení čehokoliv tvrdého (může se snadno zlomit). Výrobci tuhle nevýhodu rádi banalizují rádobyvtipnými hláškami „přece do něj nebudete bušit kladivem". Kdo ale nějaký ten čas v kuchyni strávil, ví, že čas od času se bytelná ocelová čepel zatraceně hodí. Hezky jadrně to vyjádřil diskutující na fóru Knife.cz: „Až pod to půjde dát na plocho palice česneku a bez obav do toho řápnout, tak můžete mluvit o vaření..."

Jestli chcete ohromovat návštěvy supermoderními materiály a věříte, že díky nim potraviny zůstanou „živé", klidně pár stovek do keramického nože investujte. Jestli ale máte nůž zažitý jako univerzální nástroj, který zvládne všechno od porcování kuřat přes drcení ořechů až po vypáčení zamrzlých dvířek mrazáku, tak zůstaňte u staré dobré oceli. Dejte za ni tolik, co za keramický vercajk. A pak srovnávejte...

Jak jste byli spokojeni s našimi službami?

nespokojeni (0 | 0%)
Náměty pro zlepšení našich služeb nebo doplnění sortimentu nám prosím zašlete do e-mailu.Děkujeme
Otevírací doba
pondělí -pátek 8-17 hod
sobota 9-12 hod

tel 386357607
608284292

Nová 9
Č.Budějovice
cloud1.jpg

Naše E-SHOPY

Name
Email
Comment
Or visit this link or this one